Мечти

– Жив ли си? – попитал равинът.
– Да! – отговорил ученикът.
– А откъде знаеш?
– Знам, защото усещам огъня в сърцето си!

„Ако си роден без криле, не им пречи да израснат.“ Габриел Шанел – Коко Шанел

Мечтата е страст, проектирана в бъдещето. Това, което е най-съкровено за нас, което ни ни дава сила да надмогваме себе си, инерцията, удобството, сигурността и да поемем в нови и непознати води. Движи ни страстта, за да постигнем голямата си мечта. Колкото е по-голяма разликата между увереността в себе си и възможностите си да постигнем тази мечта, толкова по-бързо и по-лесно се отказваме от нея.

Постиженията по пътя подхранват увереността ни, а когато тя расте, мечтите ни стават все по-дръзки. Когато стигнем лимита си, разбираме, че той се е разширил още. Това, което ни отказва, са провалите, начинът, по който ги изживяваме и това, което научаваме от тях. Другият фактор е натискът на общественото мнение, особено на тези, които уважаваме и които обичаме и на чието мнение държим. Подменяме мечтите си с чужди представи за щастие и успех. Следваме модните тенденции, вместо самите ние да създаваме бъдещето си. Цената, която плащаме е, че ставаме добри в посредствеността и постепенно губим жизнената си сила. В личностен план мечтата може да значи лично съвършенство чрез доближаване до най-добрата версия на себе си.

„Проблемите на света не могат да бъдат решени от скептици или циници, чиито хоризонти са ограничени от очевидните реалности. Нуждаем се от хора, способни да мечтаят за неща, които никой не е виждал.“ Джон Ф. Кенеди