Страхове

Всеки от нас има страхове. Страхът може да бъде добър съветник и най-страшен враг. Разликата е в това как се отнасяме към посланията, които получаваме, когато го локализираме. Той е източник на познание за важността на това, от което се страхуваме. За нас страхът има голяма власт, след като сме допуснали да ни владее и да контролира решенията ни. Осъзнаването на това от какво точно се страхуваме е верен помощник в овладяването на страха и неговото канализиране в гориво за нашия двигател.

Страхът от промяна, от провал, от загуба на престиж, имидж, самоуважение, достойнство, на комфорт, на хора и навици, с които сме свикнали, от самота, изолация, болести, старост, смърт…колкото са повече и по-силни страховете, толкова повече са неоснователни, самосъздадени и самовнушени на база минал опит или от авторитет, който ни е потискал и смалявал с присъствието си и отношението си.

Умерена доза страх може да ни направи осъзнати за рисковете и капаните, да подсилим подготовката, екипировката, познанията и стратегията, но ако води до парализа от анализи и ни държи в плен бездействащи, значи страхът владее нас, а не ние него.