Утвърждавай

Бодлите на розата

Тъй като имаме привилегията да вършим нещо, в което дълбоко вярваме, което съответства на нашите таланти и което пали страстта ни, затова провал не може да съществува! Провалът е другото име на успеха. Всеки, тръгнал по пътя към личното си величие и към своята мечта, се сблъсква с каменни стени, подозрения, скептицизъм от средата. Това може да уплаши и обезсърчи много, освен онези, който знаят Закона за сеитбата и жътвата.

Ако действително работиш това, което ти носи радост, правиш го с удоволствие и наистина си станал майстор в това, което правиш, успехът и признанието може да закъснеят, но те са неизбежни. И тъкмо защото са неизбежни, важно е да си давате кураж, да се поздравявате за малките победи по пътя, да утвърждавате и подкрепяте хората от екипа си, хората около себе си. Няма провали, има изпитания, има уроци. Тестове, които имат за цел да ни проверят доколко наистина сме сериозни и няма да се откажем, а също и да ни коригират в поетия курс, ако сме се отклонили от него.

Бодлите на Розата я правят още по-желана и по-привлекателна, защото я пазят от посегателствата на тези, които не са достойни за нея. Постигат я само онези, които постоянстват в целите си и в мечтата си.

Разбулване на мистерията

Когато ние сме себе си, искаме другите веднага да ни разпознаят и признаят. Формата на тази оценка е разнообразна. Дори когато е положителна, тя ни действа стимулиращо като повишава нивата на допамин, но това ни прави понякога и зависими, защото идва отвън. Очакваме признание и това ни поставя в нова зависимост – тази на одобрението на околните. Искаме да бъдем себе си, но поставяме условието – само ако някой ни признае. Иначе се чувстваме угнетени и самотни.

И точно това отказва повечето хора и те се връщат към посредствения живот на отраженията на други същности. Хората са объркани, защото са свикнали да общуват с маски. Те не знаят как да се справят с разнопосочните сигнали на себесъщността и егото, което ние постепенно усвояваме като философия, светоглед и начин на комуникация. И те трябва да извървят подобен път, за да имаме равностойни на самите нас партньори, които да ни оценят по достойнство.

Да оставим време и пространство на хората да узреят за това. Мъдрост е да прецениш правилно кога да поливаш нечий растеж и кога да спреш да наливаш и да оставиш грижата на други градинари.

Вътрешните победи

Съмненията и колебанията ни спохождат в моменти на изпитания, когато не получаваме очакваните резултати в поставените срокове. Когато обръщаш посоката и се задвижваш отвътре-навън, се извършва вътрешна революция, квантов преход. От едно триизмерно отразяващо съзнание към многомерно творящо съзнание.

Инерцията и реакцията е лесна, но обръщането на посоката на движението срещу течението обратно към извора е това, което прави сьомгата. Няма нито един истински творец, който да е подражател. Ако прекалено лесно, прекалено бързо постига успех с това, което е създал, най-вероятно повтаря нечий вече проправен коловоз. Да оставиш следа след себе си могат малко, повечето вървят по утъпканите пътеки.

Вътрешната победа е да бъдеш този, който създава своя Път. Ако е път, по който вървиш с чест и достойнство, ще те последват хора с чест и достойнство. Бъди човека, който искаш да те придружава. Силен екип се създава от хора със сходни ценности и личностни достойнства, синхронизирани от обща цел, обща воля за успех по път със сърце. Да се поздравите за вътрешните победи, дава сила и влива енергия да продължите напред докато все още външният свят не ви е отдал нужното признание.

Не обвързвайте щастието с външното признание, защото така може и да не получите нито едно.