Философия

Всеки от нас е уникален. Това е добре известна истина. Нещо, което уж всеки знае, но шепа хора прилагат. Едва 5% от хората по света дръзват да заявят своя Аз по начин, който извява дълбоката им същност. В свят, в който повечето са нечии чужди копия, малцина дръзват да бъдат себе си. И точно те стават моделите за подражание или обожание на всички останали след като първоначално биват осмивани и отхвърляни.

– Жив ли си? – попитал равинът.
– Да! – отговорил ученикът.
– А откъде знаеш?
– Знам, защото усещам огъня в сърцето си!

Себепознанието ни открехва един свят, в който откриваме своята уникалност. Осъзнаваме това, което ни отличава и което ни прави индивидуалност, вече осъзнали собствените си нужди, ценности и съдба. За да осъществим себе си в света е нужно да познаваме и чуждата уникалност. Какво ни свързва с останалите хора, с които взаимодействаме и с какво те са по-различни от нас в своята по-дълбока същност?

„В момента, в който спирате да учите нови неща, започвате да умирате.” – Айнщайн.
Колкото повече учим, толкова повече разширяваме съзнанието си. Но ако не сме стигнали до центъра си, повечето знания могат да ни доведат до изтощение. Следователно, критично важно е колкото се може по-рано да си зададем фундаменталните въпроси, които ще ни отведат не просто до по-голяма ерудиция, а до пълна себереализация.

Обратната връзка е закуска за шампиони. Енергийна напитка по време на маратона, която подкрепя самотни бегачи на дълги разстояния. Така действа и навременната обратна връзка. Когато ние го правим, е нужно да се научим да я даваме сякаш слагаме криле на този, на когото я предоставяме. Когато ни я дават, я приемаме дори, ако е обезкуражаваща. Трансформираме я така, че да се превърне от ниско във високооктаново гориво за нашия двигател.

Ако действително работиш това, което ти носи радост, правиш го с удоволствие и наистина си станал майстор в това, което правиш, успехът и признанието може да закъснеят, но те са неизбежни. И тъкмо защото са неизбежни, важно е да си давате кураж, да се поздравявате за малките победи по пътя, да утвърждавате и подкрепяте хората от екипа си, хората около себе си. 

Сладки са плодовете на успеха след подобно мащабно начинание. Героят от вътрешните битки със себе си пробива инертния външен свят и го притегля към себе си. Запомнете! Външното е отражение на вътрешното. Ако външните резултати са колебливи и непостоянни, то те отразяват това, което се е случвало в главата и сърцето ви. Изобилието от сочни плодове означава, че забавянето е имало ефект на снежна топка и си е струвало усилията.