Дай личен пример

Страхове

Всеки от нас има страхове. Страхът може да бъде добър съветник и най-страшен враг. Разликата е в това как се отнасяме към посланията, които получаваме, когато го локализираме. Той е източник на познание за важността на това, от което се страхуваме. За нас страхът има голяма власт, след като сме допуснали да ни владее и да контролира решенията ни. Осъзнаването на това от какво точно се страхуваме е верен помощник в овладяването на страха и неговото канализиране в гориво за нашия двигател.

Страхът от промяна, от провал, от загуба на престиж, имидж, самоуважение, достойнство, на комфорт, на хора и навици, с които сме свикнали, от самота, изолация, болести, старост, смърт…колкото са повече и по-силни страховете, толкова повече са неоснователни, самосъздадени и самовнушени на база минал опит или от авторитет, който ни е потискал и смалявал с присъствието си и отношението си.

Умерена доза страх може да ни направи осъзнати за рисковете и капаните, да подсилим подготовката, екипировката, познанията и стратегията, но ако води до парализа от анализи и ни държи в плен бездействащи, значи страхът владее нас, а не ние него.

Препятствия по пътя

Навлизаме в етапа, в който трябва да въплътим цялото си досегашно развитие в значимо дело. Време е да покажем на света това, което сме осъзнали и създали вътрешна картина. Всеки от нас е търсил себе си в часовете на вътрешен покой и размишление, в общуването си с околните и наблюдението на вътрешните си състояния и външни реакции. Извадили сме на светло притесненията си, гнева си, обидите си, страховете си, всичко, което стои между нас и нашето пробуждане. Размишлявали сме, медитирали, анализирали, творяли в лидерския си дневник. Поставили сме си лични цели за развитие и сме успяли да положим началото на истинската промяна, защото сме се убедили как за кратко време сме преобразили ежедневието си. Усвоили сме нови полезни навици, освободили сме се от бремето на личните си дразнители. Разбрали сме, че това, което ни дразни у другите, обикновено е нещо, което ни дразни и в нас самите.

Не само хипотетично, но и съвсем реално ние сме еднолични търговци и главни изпълнителни директори на собствения си живот и кариера. Целта е да намерим практическо приложение на заложбите си. Би било чудесно изведнъж с вълшебна пръчица да се транспортираме в напълно нова реалност, но това става постепенно, стъпка по стъпка според Закона за сеитбата и жътвата. Всичко останало са търговски трикове. Ние пишем личната си легенда, когато правим избор, в пълно съзнание. Това е примерът, който даваме на хората.

Всяко препятствие по пътя е възможност да надхвърлим личните си граници. Има споделени, а има и самотни препятствия. След всяко едно, ставаме все по-силни и все по-уверени.

Обратна връзка

Обратната връзка е закуска за шампиони. Енергийна напитка по време на маратона, която подкрепя самотни бегачи на дълги разстояния. Така действа и навременната обратна връзка. Когато ние го правим, е нужно да се научим да я даваме сякаш слагаме криле на този, на когото я предоставяме.

Когато ни я дават, я приемаме дори, ако е обезкуражаваща. Трансформираме я така, че да се превърне от ниско във високооктаново гориво за нашия двигател. Когато знаем как да трансформираме собствените си страхове, прокраднали се като мисли-убийци на нашия възход, така можем да поработим и върху това да разчетем и подпраговата похвала, която на повърхността звучи като отрицание.