Бюлетин – бр.2 2023

Инвестирането в средните мениджъри се изплаща - буквално

Нови изследвания, публикувани от McKinsey тази година показват, че „колкото повече са изключително успешните средни мениджъри, толкова по-добри са финансови резултати“ на компанията. Ние считаме, че статията на McKinsey, основаваща се на проучването публикувано тази година, би била полезна за онези от вас, които се интересуват от това къде да инвестират, за да получат много добри и отлични резултати за компанията, в която работят. Статията ще ви представим в две части – първата част е текстова, а втората част е видео материал, който акцентира върху конкретните стъпки и действия, които ще ви помогнат да постигнете по-добри резултати, удовлетворяващи акционерите или собствениците. 

Средният мениджмънт. В наши дни той е далеч от най-ценената част на организациите, тъй като много компании спряха да инвестират значително в развитието на тази група преди десетилетия. А самата работа може да бъде трудна. McKinsey наскоро проведе проучване сред средния мениджмънт, което показа колко често те се озовават затрупани от административни задачи, вместо да се фокусират върху работата, която дава тласък на организацията — отглеждането и развитието на талантите.

Какво по-различно правят изключително успешните мениджъри?

Веслава Попова, треньор и коуч по лидерство, сертифициран MBTI консултант

Най-новите изследвания на McKinsey препотвърждават мащабни проучвания, направени още преди 24 години от Gallup, че изключително успешните мениджъри са тайният ключ към устойчиво високи финансови резултати. 

Но какво означава изключително успешен мениджър? Това са тези 25% от мениджърите, които генерират 75% от печалбите. Ако направим сравнителен анализ между най-добрите мениджъри в която и да е компания, в която и да е точка от света, в която и да е индустрия, ще открием много различия по пол, раса, възраст, стил на работа, образование, организационни стратегии. Наблюдателният анализатор ще открие някои впечатляващи сходства.
Първото е, че те нарушават всички общоприети правила и норми на конвенционалната управленска мъдрост. Не е тайна, че великите постижения, не са плод на следване на модел, а акт на творчество. Високите постижения са триумф на талант, знания, умения и позициониране на правилното място в правилната организация. В проучването на хиляди служители от множество компании „Какво търсят най-талантливите служители на работните места?“, Gallup откриват, че талантливите служители имат изключително добри мениджъри. Талантливият служител може да започне работа в една компания заради нейния бранд, познаваемост на марката, престиж, програми за обучение на световно ниво. Но колко дълго ще остане този служител и колко дълго ще бъде продуктивен, зависи пряко от връзката му с неговия мениджър. Това споделят Маркъс Бъкингам и Кърт Кофман в книгата „Нарушете всички правила“, написана на база задълбочени интервюта с повече от 80 хиляди мениджъри от над 400 компании.

Как най-добрите мениджъри намират, фокусират и задържат талантливи служители?

БЮЛЕТИН

Бъдете в крак с новите тенденции в лидерството