Бюлетин – бр.1 2023

ПРОУЧВАНЕ НА ЛИДЕРСТВОТО ОТ 2023 Г.

„Global Leadership Forecast 2023“ на DDI е едно от най-всеобхватните проучвания на лидерството в света.

В тазгодишното издание на изследването са включени 13,695 лидери от цял свят и 1,827 професионалисти човешки ресурси от 1,556 организации в над 50 страни в света. Правят ли висшите ръководители достатъчно, за да ангажират и вдъхновят своите служители, подготвяйки ги за предстоящите предизвикателства? След като преминаха през няколко години на предизвикателства – от пандемията през Голямото Оттегляне до инфлацията – лидерите са изтощени от постоянна промяна.

В бюлетина ще представим някои от изводите, направени в проучването. 

  1. Нестабилната работна сила държи изпълнителните директори будни през нощта

Привличането, задържането и развитието на бъдещи лидери изпреварва по острота икономическите и бизнес опасения. Средно през последната година 54% от компаниите отбелязват увеличение на текучеството. Дори когато опасенията за рецесията излизат на преден план, главните изпълнителни директори са дълбоко чувствителни към факта, че тяхната най-важна група служители – висококвалифицирани специалисти и бъдещи лидери – може да напусне за по-добри перспективи при конкурент, да промени кариерата си или дори да преустанови работа поради прегаряне.

Ако желаете да прочетете повече, моля абонирайте се за нашия бюлетин.

ВИРТУАЛНИ ПРОГРАМИ 2023

„ЛИДЕРСТВО ЗА ВЪРХОВИ ПОСТИЖЕНИЯ“

Кризата изправя всеки бизнес пред  предизвикателства.  Възможността да се изявите като лидер, независимо от мястото ви в служебната йерархия, никога не е била по-благодатна. Лидерството на мениджърския екип е ключ към привличане, развитие и задържане на таланти с най-голям потенциал. Мотивирането и ангажирането на талантите е умение, което се отдава предимно на мениджъри с лидерски умения. На всяко мениджърско ниво, лидерството е нужно повече от всякога. Програмата „Лидерство за върхови постижения” е предназначена за мениджъри и професионалисти с голям потенциал, които желаят да се подготвят за кариера като мениджъри и лидери. Програмата включва 5 модула, всеки от които се състои от 6 сесии по 2 часа в малки групи. Всеки модул продължава 3 седмици по две сесии от 2 часа два пъти седмично. Участниците предварително получават пакет от писмени и видео материали за самоподготовка. Програмата е интерактивна и се провежда дистанционно чрез MS Teams или Zoom. В края на програмата участниците попълват тест за знания, самооценка на развитите компетенции в началото и в края на програмата, а преминалите успешно теста получават сертификат.

Ако желаете да прочетете повече, моля абонирайте се за нашия бюлетин.

„ЕФЕКТИВНИЯТ МЕНИДЖЪР“

Ефективният мениджър е ценен актив за организацията си, за семейството и за самия себе си. Колко пъти сте се чудили дали мениджърската позиция си заслужава силния стрес, огромното количество извънредни часове работа, липсата на кооперативност от колеги, неадекватното понякога поведение на ваши подчинени, непредвидимостта на пазара и още куп други главоболия? Чували сте, че едноминутният мениджър по цял ден е свободен да дава интервюта на търсачи на брилянтни мениджъри, защото знае три хитринки. Е, голяма част от тази притча е валидна и днес, но сега мениджърите трябва да плуват в бурния океан на промените, глобализацията, високите технологии, организационното предприемачество с все по-оскъдно количество таланти.

Управлението на разнообразни дейности и задачи изисква съвършенство не само в комуникациите, целеполагането, делегирането и обратната връзка, но и в качеството на взетите решения, умелото им презентиране и успешното преговаряне с таланти на всички нива, вътре и извън компанията. 

Ако желаете да прочетете повече, моля абонирайте се за нашия бюлетин.

„РАЗВИЙ ЛИДЕРА В СЕБЕ СИ“ - YOUTUBE

От края на миналата година създадохме канал в Youtube. В линка по-долу e седмото видео от серия епизоди за личностно и лидерско развитие по книгата на Веслава Попова „РАЗВИЙ ЛИДЕРА В СЕБЕ СИ“. Книгата може да купите оттук: https://leadway.org/book

Фокусът на програмата в Youtube е да открием себе си, да се освободим от социалните обуславяния, които подменят нашата личност с матричен продукт, удобен за системата, което ни носи временен успех, но и тежка цена – влошено здраве, депресия, стагнация, влошени взаимоотношения – че не живеем според своята мисия, дизайн и уникални таланти. Ако успехът не ни носи щастие, то вероятно бягаме по чужда писта и сме се отдалечили от себе си. Крайната дестинация на този Път към Себе си е да сме успешни, щастливи и здрави, според нашия вътрешен стандарт в хармония със законите на природата. Вървим срещу природата си, слушаме чужди гласове, следваме външни авторитети, които ни дават рецепти как да сме здрави, успешни и щастливи, без да осъзнаваме, че чуждият успех и щастие може да бъде наше нещастие. „Защото каква полза има човек, ако спечели целия свят, а изгуби живота си? И какво може да плати, за да си го върне?“ (Матей 16:26 ).

Ако желаете да прочетете повече, моля абонирайте се за нашия бюлетин.