Бюлетин 2023 г. – бр. 1

Проучване на лидерството от 2023 г.

„Global Leadership Forecast 2023“ на DDI е едно от най-всеобхватните проучвания на лидерството в света.

В тазгодишното издание на изследването са включени 13,695 лидери от цял свят и 1,827 професионалисти човешки ресурси от 1,556 организации в над 50 страни в света. Правят ли висшите ръководители достатъчно, за да ангажират и вдъхновят своите служители, подготвяйки ги за предстоящите предизвикателства? След като преминаха през няколко години на предизвикателства – от пандемията през Голямото Оттегляне до инфлацията – лидерите са изтощени от постоянна промяна.

В бюлетина ще представим някои от изводите, направени в проучването. Цялото проучване може да прочетете на сайта на DDI.

1. Нестабилната работна сила държи изпълнителните директори будни през нощта

Привличането, задържането и развитието на бъдещи лидери изпреварва по острота икономическите и бизнес опасения. Средно през последната година 54% от компаниите отбелязват увеличение на текучеството. Дори когато опасенията за рецесията излизат на преден план, главните изпълнителни директори са дълбоко чувствителни към факта, че тяхната най-важна група служители – висококвалифицирани специалисти и бъдещи лидери – може да напусне за по-добри перспективи при конкурент, да промени кариерата си или дори да преустанови работа поради прегаряне. 

Сред факторите, които влияят върху задържането, неефективното лидерство се откроява като причина номер едно, поради която лидерите биха искали да напуснат компанията си в рамките на годината. Служителите няма да толерират неефективни междуличностни умения.

2. Криза на доверието в лидерството

Според това изследване само 46% от лидерите съобщават, че определено вярват на прекия си мениджър да направи това, което е правилно. Още по-тревожно е, че само 32% казват, че имат доверие на висшите ръководители в тяхната организация. Кризата на доверието в лидерите на компанията се развихря паралелно с прегарянето на мениджърите

През 2020 г., докато светът се бореше с безпрецедентни предизвикателства, видяхме скок в доверието в качеството на лидерството, тъй като служителите оказаха доверие на лидерите да ги ръководят. Но както често се случва след криза, изтощението и цинизмът настъпват мощно. Днес само 40% от лидерите съобщават, че тяхната компания има висококачествени лидери.

Докато лидерите се борят да запазят доверието и увереността на своите екипи, те също са изправени пред вътрешни предизвикателства. Признаците на прегаряне нарастват сред лидерите, като 72% съобщават, че често се чувстват изтощени в края на деня, което е увеличение от 60% през 2020 г. Освен това лидерите са дълбоко загрижени за прегарянето в екипите си, като само 15% се чувстват готови да предотвратят прегарянето на служителите.

3. Целта води до ангажираност

Много лидери НЕ изпитват силно чувство за цел

В резултат на пандемията много служители промениха своите лични и професионални приоритети. Докато компаниите се борят в конкуренция за работната сила, много от тях моделират как се работи за по-висша цел и по-висш смисъл. Дефицитът на цел е най-силен при лидерите от първа и втора линия, които може да са по-отдалечени от разговорите около стратегически цели. Но дори и на ниво C, по-малко от две трети казват, че намират работата си за пълна със смисъл и цел, което е изненадващо малко, като се има предвид времето и енергията, изисквани от тези лидери.

4. Коучинг културите са ефективни, но намаляват

Осемдесет и пет процента от професионалистите в областта на човешките ресурси съобщават, че коучинг уменията ще бъдат критични за развитието на лидерите през следващите три години. Три са ключовите фактори, които помагат на лидерите да повишат своята коучинг ефективност:
A. Мениджърите и/или формалните ментори дават положителен пример.
Не е изненадващо, че лидерите са склонни да следват същия коучинг подход като собствените си мениджъри и ментори, което обикновено изглежда като безопасния подход, одобрен от компанията. Ето защо е изключително важно повече старши лидери да създадат положителен модел и благоприятна за коучинг среда, където насърчават другите да споделят обратна връзка на момента.
B. Лидерите имат обективна оценка.
Много лидери надценяват качеството на своите коучинг способности, тъй като рядко получават обратна връзка за своите коучинг умения. Висококачествена обективна оценка или 360-градусова оценка може да постави началото на смислени коучинг разговори, като помогне на лидерите да развият самосъзнание за своите силни страни и области на развитие.
C. Лидерите виждат влиянието на коучинга върху общата им ефективност.
Коучингът е основно умение, което влияе върху ефективността на лидера във всички области на неговата роля. Открихме силна връзка между класирането на лидерите на техните коучинг умения и тяхното възприятие за общата им ефективност като лидер. Само 23% от лидерите казват, че искат повече коучинг от своите мениджъри и оценяват коучинга от своя мениджър като една от най-малко желаните от тях форми на обучение. Не е изненадващо, че тази тенденция е тясно свързана с това колко ефективен е техният мениджър в коучинга.

5. Пет умения, необходими на лидерите за бъдещето

Лидерите искат да се подготвят за несигурността. Петте най-добри умения, които искат да развият през следващите три години, отразяват желанието ясно да комуникират стратегията на своите екипи и да ангажират екипите и заинтересованите страни да посрещнат предстоящите предизвикателства. Разликата в уменията може да изостри предизвикателствата за талантите през следващите години.

6. Лидерите жадуват за човешкия опит в ученето

Най-търсените учебни изживявания

Лидерите искат повече смислени, интерактивни учебни изживявания със своите връстници. Като се има предвид постоянната битка за времето и вниманието на лидерите, компаниите трябва да обмислят внимателно как да създадат целенасочено, смислено обучение. Особено на фона на преминаването към дистанционна и хибридна работа, опитът в развитието трябва да помогне на лидерите да се свържат помежду си, за да изградят по-положителна култура на учене. 

Лидерите казват, че искат да учат повече чрез интерактивни преживявания с връстниците си и с по-малко количество самообучение.
Те класираха обучението на живо, водено от инструктор, като техен най-добър избор, последвано от професионален коучинг. Те също така искат центрове за оценка, които да насочват техния опит и задачи за развитие, за да тестват нови умения.
Изненадващо, коучингът от настоящ мениджър се класира на дъното на желаните методи за обучение на лидерите. Това ниско класиране може да отразява качеството на коучинг уменията на техните мениджъри, а не коучингът като метод за развитие. Лидерите, които съобщават, че техните мениджъри са ефективни треньори с високи умения, е по-вероятно да искат коучинг от тях.

Виртуални програми 2023

„ЛИДЕРСТВО ЗА ВЪРХОВИ ПОСТИЖЕНИЯ“

Кризата изправя всеки бизнес пред изключителни предизвикателства.  Възможността да се изявите като лидер, независимо от мястото ви в служебната йерархия, никога не е била по-благодатна. Лидерството на мениджърския екип е ключ към привличане, развитие и задържане на таланти с най-голям потенциал. Мотивирането и ангажирането на талантите е умение, което се отдава предимно на мениджъри с лидерски умения. На всяко мениджърско ниво, лидерството е нужно повече от всякога.

Програмата „Лидерство за върхови постижения” е предназначена за мениджъри от висше и средно ниво и професионалисти с голям потенциал, които желаят да се подготвят за бъдеща кариера като мениджъри и лидери. Програмата включва 5 модула, всеки от които се състои от 6 сесии по 2 часа в малки групи. Всеки модул продължава 3 седмици по две сесии от 2 часа два пъти седмично. Участниците предварително получават пакет от писмени и видео материали за самоподготовка. Програмата е интерактивна и се провежда дистанционно чрез MS Teams или ZoomВ края на програмата участниците попълват тест за знания, самооценка на развитите компетенции в началото и в края на програмата, а преминалите успешно теста получават сертификат.

Датите за всеки един от модулите ще оповестим допълнително:
МОДУЛ 1 „РАЗВИЙ ЛИДЕРА В СЕБЕ СИ“ – месец март-април
МОДУЛ 2 „РАЗВИЙ ВИСОКОПРОДУКТИВЕН ЕКИП“ – месец април
МОДУЛ 3 „МОТИВИРАЙ ЗА ВЪРХОВИ ПОСТИЖЕНИЯ“ – месец май
МОДУЛ 4 „ТРЕНИРАЙ ЕКИПА С КОУЧИНГ“ – месец май-юни
МОДУЛ 5 „УПРАВЛЯВАЙ ПРОМЯНАТА“ – месец юни

Повече подробности за модулите.

„ЕФЕКТИВНИЯТ МЕНИДЖЪР“

Ефективният мениджър е ценен актив за организацията си, за семейството и за самия себе си. Колко пъти сте се чудили дали мениджърската позиция си заслужава силния стрес, огромното количество извънредни часове работа, липсата на кооперативност от колеги, неадекватното понякога поведение на ваши подчинени, непредвидимостта на пазара и още куп други главоболия? Чували сте, че едноминутният мениджър по цял ден е свободен да дава интервюта на търсачи на брилянтни мениджъри, защото знае три хитринки. Е, голяма част от тази притча е валидна и днес, но сега мениджърите трябва да плуват в бурния океан на промените, глобализацията, високите технологии, организационното предприемачество с все по-оскъдно количество таланти. Управлението на разнообразни дейности и задачи изисква съвършенство не само в комуникациите, целеполагането, делегирането и обратната връзка, но и в качеството на взетите решения, умелото им презентиране и успешното преговаряне с таланти на всички нива, вътре и извън компанията. 

Програмата включва 5 модула, всеки от които се състои от 6 сесии по 2 часа в малки групи. Всеки модул продължава 3 седмици по две сесии от 2 часа два пъти седмично. Участниците предварително получават пакет от писмени и видео материали за самоподготовка. Програмата е интерактивна и се провежда дистанционно чрез MS Teams или ZoomВ края на програмата участниците попълват тест за знания, самооценка на развитите компетенции в началото и в края на програмата, а преминалите успешно теста получават сертификат.

Датите за всеки един от модулите ще оповестим допълнително:
МОДУЛ 1 „УПРАВЛЕНИЕ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО“ – месец март-април
МОДУЛ 2 „РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИ“ – месец април
МОДУЛ 3 „ПЕЧЕЛИВШИТЕ ПРЕГОВОРИ“ – месец май
МОДУЛ 4 „УПРАВЛЕНИЕ НА ВРЕМЕТО“ – месец май-юни
МОДУЛ 5 „ПЕЧЕЛИВШЕТА ПРЕЗЕНТАЦИЯ“ – месец юни

Повече подробности за модулите

„Развий лидера в себе си“ - Youtube

От края на миналата година създадохме канал в Youtube. В линка по-долу e седмото видео от серия епизоди за личностно и лидерско развитие по книгата на Веслава Попова „РАЗВИЙ ЛИДЕРА В СЕБЕ СИ“. Книгата може да купите оттук: https://leadway.org/book

Фокусът на програмата в Youtube е да открием себе си, да се освободим от социалните обуславяния, които подменят нашата личност с матричен продукт, удобен за системата, което ни носи временен успех, но и тежка цена – влошено здраве, депресия, стагнация, влошени взаимоотношения – че не живеем според своята мисия, дизайн и уникални таланти. Ако успехът не ни носи щастие, то вероятно бягаме по чужда писта и сме се отдалечили от себе си. Крайната дестинация на този Път към Себе си е да сме успешни, щастливи и здрави, според нашия вътрешен стандарт в хармония със законите на природата. Вървим срещу природата си, слушаме чужди гласове, следваме външни авторитети, които ни дават рецепти как да сме здрави, успешни и щастливи, без да осъзнаваме, че чуждият успех и щастие може да бъде наше нещастие. „Защото каква полза има човек, ако спечели целия свят, а изгуби живота си? И какво може да плати, за да си го върне?“ (Матей 16:26 ).

Целта на „Развий лидера в себе си“ е да ви даде навигация по пътя към себеосъзнаването и себеактуализацията. Вие сте много повече или много по-малко от това, което пише на визитката ви според това, което носите в себе си. Представете си, че на визитката ви не пише нищо друго освен вашето име. Няма титла, няма професия, няма нищо външно, с което да се самоопределите. Каква личност сте и как можете да се развивате и обогатявате без титлата ви? Можете ли да бъдете лидер без титла? В резюме, книгата и програмата е и за всеки, който не се чувства достатъчно щастлив и удовлетворен там, където се намира в момента, поизгубил е вътрешната мотивация и вдъхновение да продължи да работи и живее по стария начин, чувства, че има нужда от ПРОМЯНА, колебае се как да продължи нататък, тъй като има много и различни опции или пък счита, че има недостатъчно възможности и за този, който желае да поеме по Пътя към своята истинска същност, независимо на каква възраст е: 25, 35, 45 или 55 години. Когато сме щастливи с това, което правим и да сме заобиколени от хора, които обичаме и ни обичат такива, каквито сме, ние сме успешни хора. „Парите никога не са и никога няма да бъдат мерило за това кой е постигнал щастието“ – („Богат, беден”, Ъруин Шоу).

Методологията за развитие е описана в самата книга, заедно с историите на живи примери как я прилагат в живота и работата си. Почти като театрална пиеса в 3 действия и 6 сцени.

БЮЛЕТИН

Бъдете в крак с новите тенденции в лидерството